sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Talven askartelujen tuloksia

Legendaarisessa pajassa on pauke pikku hiljaa laantunut kun vene alkaa olla valmis ihan pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta.

Mitä talven aikana on tapahtunutkaan...?

 

Venehän purettiin taas kerran käytännössä kokonaan osiksi jolloin päästiin vaihtamaan vuotavat niitit pois ja samalla vahvistettiin hieman vääntynyt perälauta. Tämän operaation jälkeen asennettin uudet kellukkeet alkuperäisten vettyneiden tilalle. Kellukkeet eli tässä tapauksessa finnfoamit liimattiin niin että niistä tuli pituus suunnassa runkoa jäykistävä rakenne toisin kuin entinen tehdasasennus. Ideana oli että runko jäykistys hieman enemmän jolloin jäljelle jäävien "niittien" (satoja kappaleita) eläminen jäisi teoriassa pienemmäksi jolloin tulevia vuotoja ei tulisi ainakaan niin paljoa että ensitalvena taas... 


Kellukeiden jälkeen asennettiin bensatankki ja pari kaukaloa sähköjohtoja varten. Tämän jälkeen popniitein 15mm Viiravanerit lattiaksi kuten viimeksi -06 mutta nyt reunoille pantiin reilusti sikaflexia. 

Purkaessa kun huomattiin rungon eläneen niin paljon että kaikki reuna kiinnitykset oli mennyt poikki! Nyt tämä ongelma ratkaistiin paikallisen Hondan edustajan ohjeiden mukaan eli vedettiin liimamassalla reunat kiinni. Toki pistettiin me popniititkin kaiken varulta jos ei muuta hyötyä niistä niin liimautuupahan Vaneri ainakin runkoon kiinni. Sittempä vuorossa oli lattia maton asennus jonka jälkeen päästiinkin keulan kimppuun.


Keulaanpa ei nyt suurempia muutoksia tullut kun viimeksi tehtiin siitä kerralla niin hyvä. Kalasumppu nyt tietysti ehostettiin ja tiivistettiin paremmaksi mutta ulkomittoihin ei puututtu vaikka nykyään kisoissa ei tunnu tuo todistettavasti 65 kiloa vetävä kalasumppu oikeen riittävän. Saati sitten antaako Ahti edes sitäkään...;)


Jotain kuitenkin tehtiin ja suurimmat muutokset oli lähinnä "laitojen" ulkopuolella. Sinttivinttureiden suurin ongelma viime syksyltä taisi olla veden pääseminen tankkiin. Tämä johtui ihan alkuperäisestä bensatankin huohotin putkesta. Se perkele kun on keulassa ulkopuolella johon kovassa kelissä pääsee aalto iskemään jolloin ns. lappoilmiöllä pääsee pikkuhiljaa vesi tankkiin ja siitä suodattimen kautta koneeseen jolloin Honda rupeaa piipittämään aika ilkeää varoitus ääntä.

Ongelmahan oisi ollut helppo ratkaista siirtämällä se sisäpuolelle mutta joskus tankatessa siitä saattaa huolimattomuuttaan roiskahtaa bensaa sisäpuolelle joka mahdollisesti haisee sitten loppu kesän. Nooh pitkän pohdinnan jälkeen päätettiin tehdä tiivis ja virtaviivainen suoja päälle jolloin teoriassa siihen tulee aallon iskun aikana tankin puolelta ilmalukko joka estää veden pääsyn itse huohottimesta tankin puolelle. Katsotaan ajan kanssa kuin keksinnön käy? Toinen keulan ongelma ratkaistiin pienellä "spoilerilla" joka estää kovassa kelissä aallon roiskeiden pääsyn keulasta laitojen sisäpuolelle. 

Veneen keskiosa säilyi entisellään ehostusta ja maalausta lukuun ottamatta.

Takaosaan tuli uusi parempi polttoaine suodatin järjestelmä ihan kaiken varulta.

Myös osa sähköasennuksia meni uusiksi...


Kalastukseen liittyviä uudistuksia oli takilan kuulan säilytystelineet jotka on tehty niin että ne on nopeat ja helpot käyttää! Tämäkin parannus mietittiin hyvin monelta kantilta jotta siitä tulee kerralla niin hyvä ettei tarvii parsia jälkeen päin. Huvittaa vieläkin kun naureskeltiin että jos joku rupeaa arvostelemaan työn jälkeä niin on helppo sanoa ettei olla metallimiehiä vaan kalamiehiä jos niitäkään...;) 


Telineiden teko oli aika perusteellinen kun meidän Jykkepappa ammatiltaan suunnittelija käytti osaamistaan hyväksi ja piirteli alumiinilevylle mallin jota sitten taivuteltiin päämekaanikon tekemällä muotti koneella. Muita kalastukseen liittyviä parannuksia en taidakkaan kertoa kun ne liittyy pitkälti kisailu hommiin...;)

Pajassa touhuilun aikana sai iloksi huomata aiempien vuosien rakennelmien olevan vieläkin "tätä päivää" niin että suurempia parannuksia ei kalastus puolelle oikeastaan tarvinnut tehdä.

Loppuun jos lainaan "Kempeleen jätin" mietteitä aiemmista päivityksistä.

"Rivien välistä on luettavissa Sinttivinttureiden Hondan lapattavan tulevana vuonna entistä enemmän kun noin paljon venettä vahvistetaan"

Naulan kantaan mutta toivottavasti Honda lapattaa kala paikoille...HI!

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti