torstai 28. tammikuuta 2010

Jykke-papan vaapun valmistuskurssi

Tämä juttu olisi pitänyt kirjoittaa jo aikapäiviä sitten... 
 

Näin pakkaskelien aikaan meidän Jykke-pappa on tottunut pitämään kansalaisopiston nimissä iltatöinä vaapunvalmistus kursseja. Eilessä päivin pääsin viimein kameran ja vihkosen kanssa leikkimään reportteria kesken seitsemännen vaappukurssin...

Ensikertalaisena aattelin lähtökohtaisesti kurssin olevan vakavan oloista puurtamista mutta mitä sitä. Paikalla ollessa yllätyin kuinka nauru raikui ja juttu lensi työn yhteydessä. Meininki oli suorastaan mukaansa tempaisevaa. Toinen asia mikä yllätti niin kurssilaisten vaappu määrät. Lähes kaikilla oli työn alla vähintään pari kymmentä kappaletta kalojen kiusaksi. Ihmetellessä silmiini piirtyi mitä ihmeempiä muotoja että värejä. Taidankin tunnustaa että käyntini tarkoitushan oli loppujen lopuksi teollisuusvakoilu...HI!


Tällä kurssilla Jykke-pappa opasti kymmentä oppilasta joten määränä se vaatii jo hieman logistisia kuvioita tehokkaaseen ajan käyttöön. Tilojensa puolesta Salmelan ala-asteen puutyöluokka tarjoaa mitä mahtavimmat puitteet tähän harrastukseen. Ainoa pullon kaula kurssin "tuotannossa" voisi olla uistinten maalaukseen tehty maalauskaappi. Yhdessä tilassa ei sovi montaa maalaria yhtä aikaa mutta ei tuokaan ollut mikään ongelma vaan päinvastoin. Porukka vaan jakautui eri tekovaiheisiin huomattavasti sutjakammin.

Alkuhan meni minulta ujostellessa ja ihmetellessä mutta pian pääsin kuin pääsinkin "kalastamaan" eli tässä tapauksessa kertoilemaan kalajuttuja ym. Yksi asia askarrutti silti kurssilaisia? "Mitenkä sinä nyt oot pärjännyt kun ei kalalle pääse jäiden takia?"


Kurssilaisiin tutustuessa huomasin että porukkaan oli todellakin iskenyt se legendaarinen kalakärpänen. Jokaisella tunnusti olevan visioita millainen sen vaapun uinnin pitäisi olla ja itse asiassa kurssilla oli oppilaita aiemmilta kursseilta ihan siitä syystä kun aiemman kurssin vaaput oli antanut hyvin kalaa!!! Toisin sanoen nämä kaverit on jo "parantumattomia" tapauksia?

Yksi kurssilainen jäi mieleen kun oli tehnyt oikeen oman värikartaston kurssille lisämateriaaliksi. Kuvasto oli niin kattava että aikaa on varmaan kulunut päiviä ellei viikkoja!!!


Tämä kurssi saa varmasti jatkoa joten kannattaa panna korvan taakse muistiin. Ainakin mie ja varmasti kaikki kurssilaiset voivat suositella seuraavaan osallistumista. Omaa osaamistakaan ei tarvitse hävetä vaan reilusti sekaan, siellä nimittäin oppii tuon vaapun valmistamisen jalon taidon...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti